onsdag 29 augusti 2018

Skimrande berättardagar i grekiska Amari


Som ett pärlband av minnen ter sig dagarna från ALBA:s nordiska medlemsträff i byn Amari på Kreta. Träffen ordnades av kulturföreningen Friends of Amari med storytellern Stella Kassimati som värdinna. 


Vi var en grupp på 14 berättare som sammanstrålade i slutet av april i den lilla grekiska byn Amari. Deltagarna kom från hela Norden och Tyskland. För en berättare från låglandet i Österbotten var redan resan över bergen till Amari ett äventyr genom den kuperade terrängen. Framme vid det trevliga föreningshuset fick vi bekanta oss med varandra innan vi promenerade till den nedlagda skolan som numera är föreningshus. Där hölls workshop och där möttes vi av våra ledare Ivanir Hasson Olssen från ALBA Norge och Maria Serrano från ALBA Suomi Finland. Temat för träffen var ”Berättelser som när, drömmar som bär”.
Berättelserna flödade och berättarglädjen strömmande mot oss då vi fick höra berättelser och myter om de gamla grekiska gudarna med Stella, sjunga, meditera och dansa med Ivanir samt dela berättelser och drömmar med varandra och med ledarna. Vi lärde oss grekiska ord och glosor med Stella och hade roliga och givande parövningar med Ivanir och Maria. 

Stella Kassimati
Sprudlande Bertha Pagaza, ursprungligen från Peru, numera bosatt i Danmark höll en underbar föreställning med sina peruanska dockor. Genom henne fick man en liten inblick i peruansk kultur och storytelling.  Micaela Sauber från Tyskland grundare av Tellers Without Borders tog oss på en hisnande resa ut i världen medan hon berättade om sina projekt och erfarenheter genom den mytologiska Parsifals ögon. 
En av höjdpunkterna under resan var utflykten till Hermes’ dal, en trolsk och mytisk plats där vi fick vandra omkring eller sitta och meditera vid en porlande bäck men även lyssna till Stellas berättelser. 


Under de sammetsmörka varma kvällarna ägnade vi oss åt trevlig samvaro kring middagsbordet. Vi njöt av den utsökta grekiska maten, det goda lokala vinet och den härliga stämning som infinner sig då man delar samvaro med likasinnade vänner.
Att få möta våren, ljuset och känna berättargemenskapen i en liten grekisk by med ALBA-vänner är något man minns då hösten nalkas och de kalla nordanvindarna viner över den Österbottniska slätten.ALBA Suomi Finland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar